söndag 11 november 2012

Allt för hälsan- förvirrande?

Igår var jag på Allt för hälsan mässan. Och jag kan väl inget annat säga än att samtidigt som ohälsan ökar så ökar också intresset för hälsa. Mycket folk var där. Det svåra idag är dock art välja vad man ska tro på eftersom alla säger olika saker och många säger emot varandra. Lite utifrån det perspektivet hade jag lagt upp min dag. I hopp om att bli lite klokare...

Först ut var Patrik Wahlberg som arbetade som skribent på Näringsmedicinsk tidskrift.
- Hur jag når optimal hälsa med kost och näring
Han menar att hälsa är ett resultat av medvetna val vi gör och att vi behöver göra sådana val varje dag för att uppnå hälsa. Han pratade om människan som samlare och jägare och menar att det är därifrån våra gener är anpassade än idag. Men idag lever vi inte så och det är den grundläggande orsaken till ohälsa menar han. Våra kroppar är inte anpassade till den livsstil vi har idag. Hans rekommendation var följande:
1. Ät riktig mat, naturlig och ekologisk fri från tillsatser.
2. var inte rädd för mättat fett
3.reducera kalorier från kolhydrater generellt
4.JA: fisk, skaldjur, musslor, kött från gräsbetande djur, fågel, ägg, grönsaker, animaliskt fett, olivolja, kokosfett, rotfrukter, nötter, bär, frukt
5. ÅTERHÅLLSAMT: sädesslag, baljväxter, mjölkprodukter.
6. NEJ: raffinerat socker, tillsatt frukost, fleromättade växtoljor ( majsolja, solrosolja, sojaolja, matolja, margariner, sötningsmedel.
7. ät protein till frukost
8.  90/10- regeln. 90 % hälsosamt, 10% njutning.
9. stöd med kosttillskott, multivitamin, probiotika och omega 3.

Han pratade också om vikten av solljuset och D- vitamin, som man framförallt får från solen, vilket det finns mycket tankar om just nu. Han sa bland annat att man inte tillgodogör sig vitaminen om man smörjer in sig med solkräm...

Min andra föreläsning var:
Vilse i hälsodjungeln - alla dessa råd
Här var det psykoterapicentrum som talade och jag tror tyvärr inte de hade någon plan över sin föreläsning. Titeln var ju klockren, men inte innehållet. Men de inledde med att ta upp problematiken som råder inom hälsobranshen idag. Det behövs någon slags galring för vad som är hälsosamt och vad som inte är det. Många lider idag av en sjuklig fixering vid mat, sk ortorexi. Det gäller att hitta en balans där. Summa sumarum var att hitta den inre kompassen för att ta reda på vad du själv mår bäst av. Men det är som sagt lättare sagt än gjort. Tanke och känsla kan vara svåra att särskilja.

Nummer tre:
Den perfekta maten för hälsan - finns den?
Karolinska institutet, Mai-Lis Hellenius och Matthias Lidin
Jätteproffsiga föreläsare, läkare och sjuksköterska som står bakom livsmedelsverkets rekommendationer och visar på många stora forskningsrapporter som gjorts som visar vad som är bra för hälsan. De motsätter sig LCHF, vilket samtidigt är ett område som exploderat och syns överallt på mässan. Men här säger man att det är medelhavskost som är det rätta. Och att det inte handlar om en diet som LCHF, utan en livsstilsförändring. Undersökningar visar att det inte finns några negativa resultat för dem som äter på medelhavsvis, alltså:

1. Mycket omättade fetter, lite mättade fetter
2. baljväxter
3. frukt och grönt
4. nötter, mandel
5. mycket spannmål
6. fisk, framförallt

I stora drag samma sak som livsmedelsverket rekmmenderar.

Sista föreläsningen:
LCHQ -Fredrik Paulun
Det är ganska roligt med Fredrik Paulun. Jag var på en föreläsning med honom för nästan 10 år sedan och fortfarande idag använder han samma sätt som då. Ingen dator bara whiteboardtavla och blädderblock, inga anteckningar. Men med stor kunskap inom sitt område bjuder har på sitt koncept - low carb high quality. Här ser ni skillnaden han presenterar:

                      LCHQ:                          SNITT:                    LCHF:
kolhydrater     20-30 %                       50%                       5-10%
fett                 40-40 %                        35%                       60-70%
protein           20-40 %                        15%                       20 -35%

Han rekomenderar att vi äter:
1. Frukt och bär
2. Grönsaker
3. Fullkorn
4. Rotfrukter
5. Nötter, frön, kokos
6. kött, fågel, fisk, ägg, marin föda
7. kryddor
8. rapsolja och olivolja

Så vad är egentligen rätt eller fel? Och är skillnaden så stor egentligen? Alla har sina vetenskapliga förankringar och tycker att deras sätt är det rätta. LCHF-tänket har väckt en stor debatt de senaste åren och exploderat. Mai- Lis menar att det är en kortsiktig metod att den i längden inte är hälsosam. De skiljer sig stort i tankarna kring fett och just LCHF drar allt till sin spets. Men hälsotrenden i stort idag är att minska på kolhydraterna. Utifrån mig själv ser jag nog att jag har en ganska lik uppfattning som Patric Wahlberg och Fredrik Paulun. Så kanske är jag lite mindre förvirrad nu när jag fått ner teorierna här. Men till viss del har jag återigen ändrat mig lite i mitt tänk och går lite tillbaka till mina gamla tankar.

Både Paulun och karolinska rekomenderade kaffe och talade även positivt om just rödvinets effekt. Men klarar man inte att hantera det i måttliga mängder ska man undvika det.Det jag framförallt tar med mig är 90/10, för balans och njutning i vardagen. Så mycket om mod blev det inte för min del. Jag hamnade i kostdjungeln istället. Men jag tycker att jag är ganska modig i alla fall.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar