söndag 19 maj 2013

Functional Moves instruktörsutbildning

För några veckor sedan blev jag tillfrågad av Micaela, gruppträningsansvarig på Forever Träning och Hälsa, om jag ville bli instruktör i Functional Moves. Jag tog några dagar och funderade på det, eftersom det varit lite mycket den senaste tiden, men jag visste egentligen vad svaret skulle bli. Jag har hört så mycket bra om denna utbildningen och även tänket kring funktionell träning stämmer väl överäns med det holistiska synsättet på hälsa. Så jag valde att hoppa på och såg det också som ett bra komplement till kommande PT-utbildning. Vid fredag lunch begav jag mig till Stockholm, för dag 1 av 3 med självaste Magnus Ringberg, grundaren av passet.

Första dagen började med en introduktion och presentation. Sedan körde vi passet Functional Moves 15 , vilket var grymt jobbigt, svetten dröp. Sedan pratade vi en stund om grunder, passet, upplägget mm. Dagen avslutades med träning av uppvärmningen och moduler.

Dag 2 körde vi direkt igång med ett  pass och det kändes i kroppen efter gårdagen. Sedan bestod förmiddagen av rörelseanalys och olika rörelsetester, vilket var skoj och lärorikt. Det är så att efter varje kurs man går, har man fått än mer att tänka på i sina egna rörelser. Vi observerade speciellt olikheterna på höger och vänster sida, vilket talar om en hel del för oss. Obalanser i kroppen kan ge oss negativa konsekvenser. Därför är det så bra om att bli medveten om hur den ena eller andra sidan reagerar i olika övningar. Första steget är att bli medveten, andra är att göra någonting åt det.

Efter det gick vi igenom de olika modulerna som pass 15 består av, så allt som allt körde vi igenom passet 2 gånger. Vi gick även igenom IGC, som står för Instruktion, Guidning och Coaching. Det är den metodik vi använder oss av i Functional Moves. Det innebär att vi ska behärska att förmedla vad, hur och varför (de didaktiska frågorna som vi kallade dem på lärarutbildningen). Som deltagare har jag tidigare uppskattat just denna del med Functional Moves. Passet ger det lilla extra och man lär sig alltid något nytt med sin kropp. Som läxa fick vi i uppgift att lära oss en modul för att på söndagen instruera den i en liten grupp.

Dag 3 startade med rörlighetsträning och många sköna övningar som kändes välbehövliga. Rörlighetsträning är något jag tycker Magnus är mycket bra på och jag tror det till viss del har att göra med att han är utbildad sjukgymnast. Jag har tidigare kört Core Flow med Magnus på Nike Blast och variationen och nytänkandet i många övningar beundrar jag verkligen han för. Efter rörligheten fördjupade vi oss i IGC och tränade på kopplande instruktioner, en instruktion som ska öka deltagarnas förståelse av förlängning, kraft och tryck. Sedan var det dags att instruera sin modul i en liten grupp. Det var nervöst och kändes inte klockrent till en början, men en bra start som det bara är att bygga vidare på nu.

Kände mot slutet av dagen hur mycket började falla på plats och jag fick en bra förståelse över passets tänk och känner att det kommer ge mig otroligt mycket i mitt framtida instruerande. Det är ett annat sätt att tänka på vid instruerandet, ett sätt som skiljer sig från det "traditionella" och ett sätt jag personligen gillar. Så utveckling på hög nivå. Vi avslutade med ett pass och det var faktiskt det pass som kändes lättast på hela utbildningen, vilket var lite konstigt med tanke på hur mycket vi hållit igång under kursen. Men kroppen föll på plats kan man säga. Lämnade Stockholm med en härlig känsla och ännu ett steg i helt rätt riktning :)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar