torsdag 2 maj 2013

Glutenfritt-Detox-knäckebröd

Jag har hört en del om att gluten inte ska vara bra för kroppen. Det kan tydligen påverka oss på många olika sätt. Det kan leda till kronisk värk och depression, irriterar immunförsvar och påverkar nervsystemet. J.P menade på holisticutbildningen att 60 % av alla med vit skinntyp är glutenintoleranta och 40 % av de med mörk. Därtill har blå- och grönögda ännu större risk att vara glutenintoleranta. Här i norden menade han att andelen var ännu högre. J.P jämförde gluten med 1:a gradens brännskada. Det är dock skillnad mellan den toleransen som inte alltid märks tydligt, gentemot den mer medicinska varianten, där man omedelbart blir väldigt sjuk av att få i sig gluten (3:e gradens brännskada).  Att undvika gluten är inte det enklaste, men jag skulle ändå vilja försöka mig på att utesluta det till stor del. Uppenbarligen finns det inte så mycket positivt med gluten, mer än att det är gott att äta saker med gluten i förstås :) J.P rekommenderade 2 månaders uppehåll av gluten och mejeriprodukter för att sedan kunna testa hur man mår med gluten respektive utan. Jag känner att det är svårt  för mig att klara det just nu. Men jag tänker absolut försöka undvika det och träna mig på att hitta alternativ. Igår gjorde jag ett fröbröd med ganska mycket fett och frön. Var mycket gott med egengjord guacamole. Prova gärna. Superenkelt att göra :)


Ett stort bröd:
125 g smör
1 dl kallpressad kokosolja
2 msk fiberhusk
1 1/2 dl linfrön
1 1/2 dl solroskärnor
1 1/2 dl sesamfrön
100 g mandlar
1 msk vatten
5 ägg
1 msk hela kumminfrön
1 tsk havssalt

Sätt ugnen på 160 g. Låt smöret och kokosoljan smälta och rör ner fiberhusk. Mal linfrön, solroskärnorsesamfrön och mandlar fint med en stavmixer. Blanda samman allt till en deg. Sprid ut degen tunt på ett bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut, skär i rutor som bryts när det svalnar. 
(Ur: Sannas matbok - för den självläkande människan).

Mitt bröd blev lite mjukare än knäckebröd. Så om du vill ha det hårt var noga med att inte göra det för tjockt. Men funkade bra som en mjukare variant också :)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar