Generellt äter vi mer socker idag än någonsin tidigare. Samtidigt rör vi oss mindre, vilket gör att vi har mindre muskelmassa i kroppen. Det gör att vi sämre kan reglera vårt blodsocker och det höjs i sin tur lättare av kolhydratrik mat. En person som tränar och håller igång mycket klarar alltså ofta av att äta mer socker utan att blodsockret sticker iväg. De som har problem med övervikt är generellt känsligare och blodsockerhöjningar sker lättare, men även normalviktiga kan få samma problem sk. metabol syndrom. Detta är ett förstadie till diabetes typ 2. Självklart råder här även individuella skillnader.
Det för mycket socker kan göra med oss är följande och Ann Fernholm går så långt att hon kräver varningstext på det vita sockret med godis, läsk, bullar och kakor i spetsen. Socker
- ger hjärtinfarkt
- har koppling till demens och alzeimers
- eldar på din cancer
- ger ditt barn en för tidig pubertet
- stör ägglossning
- ger finnar
- dödar i förtid
Det som också fick mig en tankeställare var hur lite sötsaker som en 2-6 åring faktiskt rekommenderas att äta, utifrån Livsmedelsverkets maxgräns på 10% socker. Hur många föräldrar därute följer den rekommendationen? Detta är ett exempel på vad ett veckointag max får innehålla i form av sötsaker:
- en halv bulle
- 2 småkakor
- 3/4 dl glass
- 1/3 dl smågodis
- 4 små chokladrutor
- 1/2 minipåse snacks
- ett glas läsk eller saft
Jag tror inte många föräldrar klarar denna gräns. Gränsen för hur mycket socker vi tror att vi kan stoppa i oss och våra barn har flyttats fram utan tvekan. Det kan vara idé att skriva ner hur mycket sötsaker du stoppar i dig på en vecka och vad du stoppar i dina barn. Risken är att det är mer än vad du tror... Vågar du testa?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar