torsdag 1 januari 2015

Detox - på flera plan



Så här dagen efter nyår kan det vara flera som känner att en avgiftning vore på sin plats, sk. detox. Det kan också vara ett bra sätta att starta det nya året med, för att få in bra, hälsosamma vanor in i våra liv. Idag är det rätt trendigt med detox i form av kost, dryck och gifter, sånt som tas in i kroppen på ett eller annat sätt. Men jag vill faktiskt lyfta fram detox på flera plan. Att detoxa kroppen kan vara bra, även om en del menar att det inte alls fungerar. Känns det bra, är det förmodligen bra för just dig. 

Men vi kanske också behöver rensa vårt huvud som kan vara full av tankar och intryck på olika sätt, som påverkar oss negativt.  Därav kan det vara bra att detoxa kring just det området, om man känner eller funderar över om något i ens liv kanske inte ger dig de bästa förutsättningarna för att må bra. Även andra dåliga vanor kan du behöva avgifta dig ifrån. Vanor som begränsar dig och hindrar dig från att leva livet fullt ut.

Kanske väljer du en vecka bara till att börja med, för att känna av och se bad det ger. Ett tips kan vara att börja efter julledigheten, då det brukar kunna vara svårt att lyckas innan dess. Eller börja imorgon, 2:a januari, om du känner dig motiverad att förändra saker direkt när det nya året är här. Det är aldrig försent att detoxa, utan ta det när du är så redo som du kan bli.

Här är mina förslag på detoxområden. Välj ett eller flera:

1. Mat
- Det vanliga idag och innefattar vanligen också drycker. Här finns det många olika varianter. Välj en som kommer fungera för dig. Att utesluta för mycket kan göra att det blir svårt att hålla ut den tid som är bestämd. Den finns utrensande drycker att köpa för att "rensa" i kroppen.




2. Alkohol
- En vit månad kanske?

3. Kofin
- Byt ut kaffet mot grönt och rött te.

4. Facebook/instagram
- Klarar du av att Undvik de sociala medierna under en månad?

5. Dataspel
- Spelar du mycket? Kan du vara spelfri en månad/en vecka?

6. En person
- Finns det någon relation i ditt liv som påverkar dig väldigt negativt? Kanske en paus vore skönt?

7. En vana
- Har du någon dålig vana du vill bli av med. Då kan det vara bra att ta bort den helt under en tid för att kunna minska ner eller sluta med det helt.

8. TV tittande
- Kan du begränsa det eller ta bort det helt under en tid. Ta fram boken istället.

9. Socker/Onyttigheter
- Kanske behöver du framförallt ta bort detta i din detox.

10. Nikotin
- Röker eller snusar du? Börja vara utan en kortare tid så kanske du upptäcker att mår bättre och klarar att vara utan en längre tid.

11. Rött kött
- Ta bort kött en tid eller ät helt vegetariskt för att hitta nya maträtter och ny matinspiration.

12. Bilåkande
- Damma av cykel eller gåskorna under en månad.

Om du hänger i Stockholm 7 januari kan du lyssna på min syster som föreläser om detox för body, mind and spirit. Läs mer på http://www.myyearofhealth.nu/2014/12/detox-for-body-mind-spirit.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar