fredag 9 augusti 2013

Falaks resa - dag 46 - motgångar

46 dagar har nu gått och Falak fortsätter att kämpa på. Dock finns det nu mycket oro i Falaks kropp som skapar negativa tankar, bland annat oro inför jobbet som börjar på måndag. Detta har också satt sig på motivationen, mot den livsstilsförändring som Falak håller på med. Den första vägningen där Falak inte gått ner speciellt mycket har också satt sina spår. Det är såklart också frustrerande för mig som PT. Men samtidigt har jag inte satt Falak på någon dunderkur som ska få hennes vikt att rasa jättesnabbt. Främsta målet har varit att bygga upp Falaks kropp igen, inifrån och ut. Och där har vi kommit en bra bit på vägen. Dessutom har också målet varit att ändra Falaks livsstil, inte arbeta för en lösning kortsiktigt, utan långsiktigt.

Träning vid Vilstas utegym
Mycket har hänt på dessa 46 dagar. Jag och Falak har tränat tillsammans 2 ggr/vecka hela sommaren. Hon har inte missat ett enda träningspass. Hon har heller inte varit sjuk på hela sommaren. Från att inte kunna hitta sina muskler har hon nu börjat göra det. Hon kan även utföra övningar utan problem, vilka var omöjliga för några veckor sedan. Självförtroendet till den egna kroppen har också ökat. Dessutom har hennes höftproblem försvunnit helt, hon är gladare och piggare och har fått en helt annan energi. Det är mycket bra framsteg. Måtten på kroppen har minskat och kroppen har blivit fastare. Men såklart, Falak behöver också gå ner i vikt och jag förstår hennes frustration i att den inte minskar. Detta är dock inget ovanligt, men såklart ska vi se över vad vi kan förändra för att även vikten ska kunna minska. Falak har kämpat jättebra, tagit bort socker, läsk och chips helt, ätit mycket grönsaker, mindre kolhydrater mm. Kosten är dock en hel vetenskap att få grepp om och det tar tid att lära sig vad som är nyttig mat och vad som fungerar för den egna kroppen. Sedan är det också så att många upplever det svårare att gå ner i vikt på sommaren.

En annan sak som spökar är också Falaks hormoner. Hennes kropp är väldigt hormonell, vilket gör att hon låt påverkas av hormonerna i kroppen. Denna vecka skulle hon börja äta nya P-piller och direkt kom höftproblemet tillbaka. Hon slutade ta dem ganska direkt och lika fort försvann smärtan. P-piller kan påverka vår kropp mycket, så det gäller att vara uppmärksam på vad P-piller gör mot vår kropp. Hormonerna sätter många gånger Falaks kropp ur balans, har jag en känsla av. Kvinnors kroppar är väldigt komplexa och spännande. Det är mycket att sätta sig in för att förstå. Att lära känna sin kropp är ett livslångt arbete.

Självklart är jag dock lyhörd på Falaks önskan att vikten ska minska mer och hon vill nu ha hjälp med en striktare kost. Det innebär mer disciplin och anpassning, men förhoppningsvis är Falak redo för det nu. När man har familj, är det inte lika enkelt att få ihop det. det krävs mycket planering, men allt går. 7 veckor har gått och det är dags att trappa upp, gå in i fas 2. Men det är aldrig värt att att vända om och ge upp nu Falak. Tänk hur mycket som har hänt den här sommaren. Skulle du verkligen vilja gå tillbaka?

2 kommentarer:

  1. Hej! Jättekul att följa din klient...och dig som PT.
    Det måste ju vara guld för henne att få träna med dig så ofta. Hon är en kämpe!
    Lycka till båda två!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Va kul att höra :)
      Och tack för peppande ord. Det tar vi tacksamt emot :)

      Radera