fredag 29 augusti 2014

Mindful eating - varför äter du?

I veckan läste jag i Aftonbladets Wellnesstidning om en tjej som testat Mindful eating och tyckte det lät intressant. Så jag ville dela med mig av det här på bloggen. För den som brottas med några extra kilon och för de som undrat varför de ej lyckas hålla vikten kan detta nämligen vara ett bra verktyg att använda sig av för att få vägledning i ätandet. Även för den som vill komma till rätta med sitt småätande, det "onödiga" ätandet och matångest kan detta vara en bra grej att testa. Mindful eating handlar om att vara närvarande när man äter och uppmanar till att äta med nyfikenhet och med små pauser. Men framförallt handlar det om att bli medveten om VARFÖR man äter. Genom att föra dagbok över vad du äter och varför du äter går det att se vilka mönster som finns i ätandet. Äter du mer än vad du tror? Äter du för att du är hungrig? Äter du för att du är sugen? Varför är du sugen? Äter du för att du inte kan säga nej? Äter du för att vara snäll? Äter du för att du är ledsen? Äter du för att du är glad? Som belöning? Det finns många fler anledningar till att vi äter, mer än för att kroppen faktiskt behöver det. Och visst är det okej att äta för att njuta emellanåt. Men hur ofta måste vi njuta och blir slutresultatet för dig njutning alla gånger? Mindful eating tror jag kan hjälpa till att göra oss medvetna om detta.

När du blir medveten om varför du äter kan det bli lättare att ta kontrollen över ätandet. Det kan hjälpa till med att välja rätt för dig, när, vad och varför du vill äta. Kanske låter detta knäppt att vi behöver göra saker som detta. Men i ett samhälle av överflöd av det mesta är det bra att begränsa sig. Annars blir det lätt "för mycket av det goda".

Mindful eating finns både som boken, Minful Eating (Elin Borg) och som appen, Mindful eating journal. Jag har dock inte provat appen själv eller tagit del av boken än, men jag tycker att det lät som en intressant bok och ett spännande verktyg att använda sig av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar