söndag 10 november 2013

Allt För Hälsan 2013 -del 1

Jag har verkligen sett fram emot denna helg, då Allt För Hälsanmässan är. För en billig penning får man gå runt på mässan och delta i en massa föreläsningar. Precis som förra året var min dag fullspäckad av föreläsningar, så jag han inte gå runt så jättemycket på själva mässan. Nedan kommer en sammanfattning av vad jag fick ta del av idag:

Självledarskap för ett hållbart liv (Heidi Anderssen):
- Först ut var en föreläsning som handlade om hur man kommer dit man vill genom det egna ledarskapet. Grunden var att skapa livet utifrån de värderingar vi har. Det första vi fick göra var att fundera ut vilka värderingar som styr våra liv. Sedan fick vi berätta vad det var och varför för den vi satt bredvid. Därefter fick vi till uppgift att fundera på hur vårt drömliv skulle se ut om det skulle vara i total samklang med vår värdering. Till slut skulle vi titta på hur vi kunde implementera värderingen i en praktisk handling i vår vardag. Målet skulle vara mätbart, energifullt, realistiskt och tidsbestämt.

Vidare pratade Heidi om stress och vad som orsakade stress. Hon gav tre verktyg för stressreducering, grundat på frågeställningarna; Hur bra förmåga har du när du är stressad? Vilken del av din hjärna arbetar då? -Jo, reptilhjärnan. Gör så här:
1. Andas
2. Acceptera
3. Agera

Jag vill även avsluta med att citera en sak som hon sa. Jag tycker det var tänkvärt:
"Leder vi oss själva eller styrs vi av våra tankar?"

Ökad hälsa utan socker, vetemjöl och mjölk (Ulrika Gabriel, Josefi Dahlberg)
Den här föreläsningen kändes väldigt aktuell i dagens hälsodebatt. För min egen del var det inte så mycket nytt, men några aha-upplevelser blev det. Föreläsningen inleddes med en diskution om vart vi är på väg i samhället. Vi blir fetare, får sjukdomar och gör människor sjuka av alla mediciner som skrivs ut. De kastar ut många frågar, bland annat:
- Vem bär ansvaret för din hälsa?
Svaret där är inte så svårt. För det är såklart du! Du är den enda som kan förändra dina vanor och ditt sätt att leva på. Sedan kommer det att finnas de som hjälper dig och stöttar dig i det och dem som stjälper dig och förmodligen är avundsjuka eller försöker undertrycka någonting inom dem själva. Precis som jag ofta är inne på pratade de om att börja känna efter hur man mår när man äter något.

De pratade om sina allergier och hur de upptäckt dem. Den ena kvinnan beskrev ett halvårs plågor av pollenallergi som en relation till vete. Vetemjöl och björkpollen förstärker nämligen varandra och när hon tog bort vetemjöl försvann också pollenallergin. De tog också upp hur vetemjölet förändrats över tid och har blivit manipulerat idag, vilket kan vara en orsak till att fler människor idag är överkänsliga mot detta. Det är inte naturligt längre och kroppen känner inte igen det som stoppas in i kroppen.

Mjölk, socker och vetemjöl skapar inflamationer i kroppen som ett försvar och ju mer inflamationer, desto mer samlar kroppen på sig. Detta är också vad som ligger till grund för våra välfärdssjukdomar. Även laktosfri mjölk är inflamatoriskt och i hälsadebatten idag pratas det mer och mer om det. Många ställer sig frågan om vi verkligen ska dricka mjölk? Yoghurt, grädde och smör är bättre, då det är syrat och de 2 sistnämnda innehåller också mer fett.

Ibland kan det kännas som att man inte får äta någonting. Men ta små steg fram och hitta framförallt alternativ. Minska sockret och vänj kroppen vid att allting inte alltid måste vara så sött. På föreläsarnas blogg ligger en massa recept och den rekommenderar jag dig att gå in på för att hitta bätte alternativ för kroppen www.sockerfriheten.blogspot.com.

Jag avslutar med att skicka med samma frågeställningar som tjejerna gjorde:
- Hur vill du må?
- Hur mår du?
- Vad gör du för att må på topp?

1. Kost
2. Motion
3. Motivation
4. Personlig utveckling
5. Återhämtning

- Vad kan du göra? Ta bort och lägg till!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar