torsdag 14 november 2013

Allt för hälsan - Fredrik Paulún

Genvägar till ett sockerfritt liv:
Titeln på föreläsningen kändes kanske inte helt rätt, utifrån vad föreläsningen kom att handla om. Men föreläsningen i sig var fantastiskt bra. Jag vet inte vad det är Fredrik gör, men föreläsa är någonting han verkligen är bra på. 1 h kändes som 10 minuter...

Fredrik inledde föreläsningen med att fråga om några varit på mässan förra året, när han fått sig tilldelat världens minsta seminarierum. Det här året var det bättre. Föreläsningssalarna var stora och alla fick plats. I alla fall poängterade han att i år var allting förändrat. För på 1 år hinner de mjuka delarna av kroppen bytas ut och vi är vad vi äter. Det är vad vi består av. För ben och skelett tar det lite längre tid att bytas ut ca. 7 år.

Vidare pratade han om våra signalsubstanser och ratade 5:2 dieten ganska totalt. Han menar att våran bränsletank, magsäcken, ständigt behöver fyllas på för att fungera som bäst. Sakta men säkert kom han in på socker som föreläsningen skulle handla om. Han menar att det är den största enskilda faktorn till ohälsa idag och vill man minska i vikt. Ta bort socker från kosten. Jag har en kollega på jobbet som hängde på den sockerfria kampanjen i april i år och han fortsatte sedan med det. Och jag vill minnas att han gick ner 17 kilo på bara några månader genom att framförallt ta bort sockret, men också genom att minska på kolhydraterna. Fredrik tar också upp problemet med "fuskmaten". Det som egentligen inte är riktig mat, men som säljs som det. Socker är billigt och det stoppas därför in i mat.

De olika sockerkällorna tas upp och vill du undvika socker titta då efter följande för att undvika dem: socker, glukos, maltodextrin (finns mycket i halvfabrikat och Stevia är bundet till det). Även ren fruktos och fruktossirap varnar han för. Frukt i sig är dock fritt fram. Ska du äta Stevia använd det i droppform. Sötningsmedlet sukralos varnar han starkt för, vilket du kan läsa mer om på min blogg om Celsius. Det dom Fredrik anser är okej att använda som sött är:
- Agavresirap, honung, lönnsirap, kokossocker och rårörssocker. Socker med färg innehåller antioxidanter, vilket är bra för oss att äta eftersom det skyddar mot fria radikaler.

ISO-dieten, Martin Brunnberg:
bok om isodieten
Iso-dieten går också under ledning av Fredrik Paulun men föreläsningen hålls av hans kollega Martin Brunnberg. Det är ganska glest i föreläsningssalen och föreläsningen blir inte vad jag hoppats på. Var mest lite grundligt kring kost och upplägget och jag hade önskat en fördjupning. Men fick som alltid några spännande saker med mig så som att ost innehåller dubbelt så mycket protein som kött.

ISO- dieten bygger på att man ska äta så isokaloriskt som möjligt vilket betyder att man fördelar energin jämt mellan de olika näringsämnena kolhydrater, fett och protein. Kosten ska alltså bestå av 33% kolhydrater, 33% fett och 33% protein tillsammans med grönsaker. Den isokaloriska fördelningen sätter fart på förbränningen och detta kombinerat med att kaloriintaget begränsas till 1600 kcal per dag sägs ge en viktminskning på 1 kilo i veckan. Den är glutenfri, vilket många mår bra av (kan vara en faktor till varför LCHF slagit så stort). För att inte riskera att bli hungrig rekommenderas 5 mål mat om dagen.

Martin själv hade några råd kring vad man skulle äta för att aldrig vara hungrig, vilket är viktigt om man vill nå en viktnedgång:
- Ät regelbundet
- Ät mättande mat
- Undvik aptitstimulerande mat
- Ät protein
- Ät näringstät och energfattnig mat.
- Ät varm mat

Så, en inspirerande dag var det för mig i lördags. Var mycket nöjd med dagen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar