söndag 13 juli 2014

Falaks resa - dag 383 - avslutet





Tänk att det gått över ett helt år sedan vi startade och tänk vad mycket som hänt. Idag var det dags att utvärdera året som varit och se de framsteg som Falak gjort. Har hon lyckats ändra livsstil på ett år?

Svaret på det är JA, Verkligen!!! Det är så kul att idag höra hur Falak tänker kring kost och träning och jag hade nog aldrig gissat att hon skulle ha förändrats såpass mycket som hon ändå gjort. Hon har fått medvetenheten och ser sig idag som en hälsosam person. Det är A och O för att också lyckas vara en hälsosam, att tro på sig själv och hela tiden utvecklas i den hälsosamma livsstilen. All positiv feedback från omgivningen har också hjälpt till såklart :)

När Falak kom till mig första gången var inte kroppen med. Hon hade inte kontakt med sina muskler och väldigt dålig kroppskännedom. När hon skulle göra ett utfall ramlade hon ihop i en hög. Hon hade också ont, framförallt i sin höft. Vi började träna långsamt med zonövningar för att hitta kroppen och musklerna. Efter ett tag stegrade vi sedan upp intensiteten. Till en början sågs vi 2 ggr/vecka för att sedan trappa ner till 1 gång/vecka. Falak tecknade också medlemskap på Forever träning och Hälsa ganska snart, så att hon även skulle kunna få till träningen på egen hand. Där startade hon upp med att köra en hel del Milon (ett cirkelgym), för att sedan prova på en hel del olika pass. Under året har det sedan varit lite berg- och dalbana och de tillfällen Falak och jag fått till har den senare halvan av året varit mellan 1-2 ggr/månad. Jag har dock hela tiden fått rapporteringar från Falak, om vad hon tränar och hela tiden haft kontinuerliga samtal om hur det går. 

Före
Efter  

Falak hade som målsättning att gå ner 20 kg, till ca 60 kg och delmålet va 70 kg. Det var också att kunna springa, få en hälsosammare livsstil och få mindre ont i kroppen. Viktnedgången har inte blivit lika stort som målet var från början, men i april hade Falak gått ner 12 kg totalt och började känna sig tillfreds med sin kropp. Vi beslöt då att målvikten skulle vara 65 kg istället för de 60 kg som först var uppsatt. Falak har sedan hållt sin vikt kring 70 kg och även måtten är desamma. Det har inte riktigt funnits motivation att lägga in en sista stöt de senaste månaderna. Dessutom är de sista kilona ofta de svåraste och Falak har känt sig väldigt nöjd och stolt över sin kropp, vilket också påverkat ambitionsnivån. Men Falak kommer att ha kvar sitt mål på 65 kg och ska lägga in stöten när hon känner sig redo. 

Att Falak blivit mindre har nog ingen undgått att se. Här är resultaten av mätningarna som vi gjort:

Vikt: 70 kg (- 11,4 totalt sedan 17:e juni)
Överarm: 31 cm (-3)
Bröst: 89 cm (-5)
Axlar: 104 cm (-3 )
Navel: 85 cm (-8)
Höft: 105 cm (-12)
Lår: 62 (-4)

Det som utvecklats mest den senaste tiden är Falaks kondition, vilket steptestet visar. Från att ha legat på 7:e och sämsta nivån för ett år sedan, ligger nu Falak på 4:e nivån. Hon har gått från dåligt till medel. Det visar att träningen gett resultat. 

Löpmålet gick tyvärr inte eftersom Falak får ont i benhinnorna när hon springer och det inte har varit något hon blivit av med än. Men Falak har hittat träningsformer hon trivs med och pass hon gillar att köra. Vi behöver ibland välja träningsform, utifrån vad kroppen är mottaglig för. Det Falak idag gillar att köra är box, SHBAM, MRL,afro och yoga. Höftproblemen har under de senaste månaderna lyst med sin frånvaro. Hållningen och Falaks pondus är helt annorlunda. För ett år sedan stapplade hon fram av och till, och det säger jag utan att överdriva. Idag är promenader en del av vardagen. 

Gamla kroppen
Nya kroppen
Den sista tiden har Falak skött den största delen av träningen på egen hand, då vi haft svårt att få till träffar. Mestadels är det pass på Forever och promenader. Falak planerar och tar egna initiativ för att komma iväg och träna och ser till att få in det i vardagspusslet. Det gör att jag är övertygad om att hon fixar detta själv nu. 

Falak kommer som avslut att få skriva ett inlägg här på bloggen om hur hon upplevt sin resa, så håll utkik. Annars slutar denna resa på bloggen här och vi tackar er som följt oss och hjälpt till med att peppa. Det har varit guld värt! Nu fortsätter Falaks resa på egen hand. Stort Lycka till Falak!!! Du klarar allt du vill :)

För ett år sedan....
Träningen nu går lite enklare nu :)




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar