söndag 17 februari 2013

Vikten av gener

I min kurs, kost, näring och hälsa fick jag tips om denna bok, "Vikten av gener". I boken skrivs det om hur DNA påverkar vår vikt. Fetma och övervikt är bland de mest ärftliga tillstånd som genetiken känner till. Det finns ett 30-tal gener som påverkar fetma och övervikt, men bara en av de har ett samband med ämnesomsättningen. Till stor del handlar det om sug och olika känslor för mättnad. Våra gener styr hur känsliga vi är för fett, kolhydrater och för lite motion.

Precis som övrig forskning menar, är också denna bok, med vetenskaplig utgångspunkt, också inne på att det inte handlar om mängden av kolhydrater, fett och protein, utan snarare kvalitén av dem. Sedan menar de att våra gener spelar roll kring vad våra kroppar mår bäst av att äta. Men det finns ingen diet eller allmängiltig kostföreskrift, utan vi behöver anpassa oss efter vår egna kropp och våra föresättningar. De framhåller dock medelhavskost som den som har visat på mest hälsofördelar. Dock svartmålar de inte lågkolhydratskost, utan menar att det är individuellt.

I boken tas vikten av rörelse upp och de menar att det är viktigare för hälsan att röra på sig, än vad det är att äta på ett speciellt sätt. "Den som går blir inte tjock". De rekommenderar 1 h promenad varje dag. De tar också upp TV:n som en hälsobov och som en väldigt passiv aktivitet. Det är bättre att välja att läsa eller sy, som båda är stillsamma, men ändå aktiva aktiviteter. Mitt råd till er är att behålla era favoritprogram, men skrota de andra och gör fler smarta val för dig själv.

Slutligen skriver de om hur arv och miljö samspelar. Gener går inte att förändra, än. Men du är ansvarig för den miljö du lever i. Du kan förändra och anpassa din livsstil. Det är dina egna val som avgör. I framtiden kanske vi enkelt kommer att kunna få egna DNA-analyser som berättar vad vi är känsliga för. De skriver att dietister och personliga tränare snart kommer kunna använda sig av gentest innan de delar ut råd om kost och träning. Det låter spännande...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar