måndag 10 december 2012

Traditioner - till för att firas!

Trots att kylan slagit till med råge, finns det ingen annan månad som ger så mycket värme som december. För när det känns som allra mörkast, kommer första advent, och det lyser adventsljusstakar och stjärnor i väldigt många fönster. För varje år verkar vår stad Eskilstuna också lysa upp mer och mer. Jag måste verkligen rekommendera er att åka förbi Munktell och se på trädet i rondellen där. Det är helt fantastiskt.

Hos en hel del infinner sig tyvärr julstress och krav under denna månad. En del vill helt och fullt slopa allt som handlar om jul. Men jag ser en fara i att inte längre orka bry sig eller vilja anstränga sig att fylla december med allt gott som månaden har att erbjuda. För när vi inte längre bryr oss, då tappar vi meningsfullheten i livet. Vi behöver bry oss, vi behöver värna om våra traditioner, vi behöver minnas och skapa nya minnen och traditioner. Det ger samhörighet och värme.

Det är så spännande att se detta mänskliga behov redan hos barnen i skolan. Den nyfikenhet de upplever varje gång vi tänder ett nytt ljus på våra ljusstake är fantastisk. Nyfikenheten på vad ett ljus är och vad det består av. Deras förväntningar över att sätta upp granen och deras vänta på tomten. Alla deras funderingar som julen plockar fram. Till och med hos de barn som inte firar julen frambringar det en känsla. Och det går inte att undgå att julen är på väg under december. Så varför älskar barn julen?
- Ja, hela december är en månad där vi gör saker för att uppmärksamma att julen är på väg. Vi bakar kanske pepparkakor, lussebullar, klär granen, pyntar med tomtar mm. Julen är en aktiv månad, där barnen på ett naturligt sätt blir delaktiga. Så jag tror inte det viktiga är att barnen får så fina och dyra presenter som möjligt. Jag tror att tiden du lägger ner tillsammans med ditt barn inför julen är det viktiga. Traditionerna får barnen att älska julen, inte julklapparna.

Men traditioner är inte bara viktiga för barn. De är viktiga för människan. Så kanske ska vi fokusera på det fantastiska julen medför och njuta, istället för att välja att gå in i julstressfällan. För någonstans är det vårt egna val. Vi kan välja hur det ska bli och hur vi tolkar det som är. Traditioner finns och skapar trots allt en samhörighet och en gemensam historia.  Jag menar att historien är viktig för alla människor. Sen får man tro på vad man vill. Men vi mår bra av att känna tro, hopp och kärlek, ett budskap julen förmedlar.  O säg, vad vore vi utan dessa tre?

Vår gigantiska, nyinköpta julstjärna. Lyser upp riktigt bra :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar