lördag 6 april 2013

Finn din inre styrka!

Jag tänkte passa på att rekommendera en mycket bra och tänkvärd bok. Är perfekt att läsa sittandes ute i solen och njuta av värmen som sakta kommer smygandes. Boken jag läst heter:
- Finn din inre styrka ( Sanna Ehdin). Det är en handbok för "levare" och ger konkreta tips på hur du kan göra för att få ett rikare liv. Jag har plockad ut några favoritdelar.

"Att lyckas betyder inte att man blir lycklig"
Vi blir lyckliga genom att medvetet lära in och upprepa beteenden som skapar lycka inom oss.

Det finns olika hormoner som styr våra känslor. Dopamin, oxytocin och betaendorfin för tillfredställelse, lust och sexuell attraktion. Acetylkolin och stresshormonet kortisol, styr känslor av rädsla, anspänning och nedstämdhet. Dessa system för lust och olust arbetar både mot och med varandra. Endorfiner som är smärtstillande kan utsöndras både vid njutning och vid smärta. Då vi äter höjs vanligen serotoninnivåerna och vi känner välbehag. Serotonin kontrollerar flödet av information till hjärnan. Brist på det kan leda till nedstämdhet. Med hjälp av fysisk aktivitet kan vi dock öka frisättningen av serotonin och endorfiner i kroppen, vilket ger samma reaktion som positiva känslor gör. Flera studier har också visat att framförallt kvinnor mår bra av att motionera. Hos kvinnor ökas välbefinnandet mer än hos män. Väldigt intressant tycker jag.

Sannas 3 enkla tips för välmående:
- Ät innan du blir hungrig
- Sov innan du blir trött
- Träffa vänner innan du känner dig ensam
Därtill menar hon att de enklaste och starkaste sättet att höja sin energi på är genom kosten.

Vidare skriver hon om något som kallas proaktivism, som handlar om att vi är medskapare av vårt liv. Vi kan påverka vår inre miljö och ändra förutsättningarna för hälsa och sjukdom. Studier visar att depression, nedstämdhet, negativa tankar och bitterhet uppvisar en ökad nivå av inflammation och försurning i kroppen som försämrar hälsan och förkortar livet. Samtidigt har en hoppfull positiv sinnesstämning stärkande för immunförsvaret och hälsan.

Ett återkommande ämne är att följa sina drömmar och leva livet fullt ut. En an mina favoritdelar är Stretcha dig. Det handlar om att våga pröva det du egentligen inte skulle våga göra.

"När vi märker att vi klarar av saker vi inte trodde om oss kunna göra eller inte vågade göra, växer vi som människor. Det ger styrka, kraft och glädje!"

Vidare menar hon att kvinnor i Sverige är dåliga på att bejaka sin kvinnlighet. För att göra det krävs mod och tillit. Jag antar den utmaningen direkt, gör du? Mod är mitt ledord just nu. Tack för det BodyBalance!

Avslutar med ett mycket bra och tänkvärt citat som finns i boken:

" En bra lärare klargör sina egna tankar och förstärker dem genom att lära ut dem. En bra lärare måste tro på de tankar han lär ut, men han måste även tro på de elever som han erbjuder sina tankar till. "

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172321369&r=1




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar